MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. március 9., hétfő
A Scolar Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub 5 bloggere
egy különleges retro turnéra invitálja olvasóit,
melynek témája Rachel Hartman debütáló regénye a Seraphina.
2015. március 9-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét,
valamint olvashattok érdekességeket a Seraphina-val kapcsolatban,
illetve nem maradhat el a nyereményjáték sem!

Tartsatok velünk!

Kiadói sorozat: -

Sorozat: Seraphina #1

Besorolás: YA, fantasy, alakváltó, sárkány

Oldalak száma: 440

ISBN: 9789633550809

Fordító: Simonyi Ágnes

Megjelenés: 2013. szeptember 16.

Eredeti ár: 3 750,- Ft

MFKata: ★★★★

Moly Goodreads   Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat... Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.

A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.

A könyv számos díjat nyert, többek között a New York Times Bestsellerének jelölték és az Amazon Top 20 Teen Book of the Year elismerését is megkapta.

Rachel Hartman remekül megírt debütáló regényében fantasztikusan gazdag, eredeti és hiteles világot alkot, melyet a sárkányok és az ember mellett például kvigutlok, Szentek, lovagok és Cenzorok népesítenek be. A történet nem csupán rendkívüli érzékenységgel vázolja fel Seraphina belső vívódását és fejlődését, de szinte szociológiai pontossággal jeleníti meg a kikényszerített együttélés folyamatát és buktatóit. A történet végére érve az olvasók még sokáig fognak emlékezni a tekervényes útra, amelyet Seraphina önmaga elfogadása érdekében végigjár.

Véleményem


Amióta a Seraphina megjelent, azóta csábít a gyönyörű borítójával és azzal, hogy sárkányos alakváltókról szól. A hónapok során sajnos több olyan értékelésbe is beleszaladtam, ahol nem győztek meg arról, hogy érdemes lenne belekezdeni. Viszont többször felcsillant az ellentéte is, legutóbb Mazsidrazsi értékelése után éreztem azt, hogy mégiscsak el kéne olvasni…

És a könyv olvasása után el kell mondanom, hogy megjártam mindkét tábort. Ezért is gondoltam arra, hogy két részre bontom a véleményem (ami tetszett és ami nagyon nem), de ez sem olyan egyszerű. 

Először is, ami nagyon összezavart a történet elején, az Seraphina „elmebeli kertje”. Ne lepődjetek meg, jól olvassátok és az ötödik olvasásra is ilyen meglepő. Röviden és spoilermentesen annyi, hogy Seraphinát látomások gyötrik, melynek kezelésére létrehozott a képzeletében egy kertet, ahol a látomásaiban szereplő személyekkel/lényekkel foglalkozik. 

Elég sokáig azt gondoltam, hogy biztos velem van a probléma, mert képtelen voltam felfogni a lényegét/célját, de aztán a könyv második felénél, amikor a cselekmény felpörög, nos akkor sikerült rájönnöm, hogy valószínűleg mi is az írónő célja. 

A másik nehezen emészthető dolog volt számomra a rengeteg idegen kifejezés. Ráadásul későn kapcsoltam, hogy néha a szószedetet is előkapjam. 
Attól függetlenül, hogy az elképzelt világ sajátja és különlegessége a sok idegen szó, mégis zavaró, amikor a cselekmény kellős közepén lapozgatni kell, hogy megértsem miről van szó. Ti ellenben szerencsésebbek lesztek, mert a nyereményjáték segítségével hamar megtanuljátok, hogy mit is jelent! 

Szóval ami nem tetszett az elején, arról kiderült a végén, hogy fontos lényegi eleme az egésznek, illetve az idegen szavakat is megszoktam a végére. 

Viszont a sárkányos világ az elejétől kezdve csodás. Egyszerűen imádom a sárkányokat és az alakváltókat is, így aztán teljesen elfogult vagyok. De azt el kell ismerni, hogy a világfelépítés zseniális. Sokszor szaladunk bele apró bakikba, hogy például miképpen alakulnak át a sárkányok vagy az eddigi történelmük, táplálkozásuk. De Hartman rengeteg apró részletre kiterjed, mind a sárkányok, születéséről, neveléséről, hagyományairól vagy a sajátságos nyelvezetükről (mootya). Vagy az értelemhez és a művészethez való hozzáállásuk… 
Minden elképzelhető szögből megvizsgáltuk a művészetet. Nincs benne semmi racionális. Végső soron csupán az önjutalmazás egyik formája.
És ezzel elérkeztünk a könyv alapkonfliktusához: az emberek és a sárkányok különbözősége és ellentéte. Nem véletlen, hogy a másságát féltő Seraphina is pont ezért sodorja magát igencsak érdekes kalandba. Persze az idő múltával inkább a kíváncsisága hajtja, de az elején  úgy éreztem, hogy néha értelmetlenül sodorja magát bajba. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ő bizony nem az a tipikus hősnő. 
Igazi, belevaló hősnővé válik és a könyv második felétől még több izgalomban és nyomozásban lesz része az olvasónak. 

Kalandokban, hatalmi harcban és titokban nincs hiány, de amiből nekem kevés volt, az az igazszívű hős lovag, Lucian Kiggs. A történetben kisebb hangsúly van a szerelmi szálon, bár ez nem biztos, hogy hátrány. De azért én bízom abban, hogy a folytatásban lesz alkalom ennek bővebb kifejtésére is.

Igen, a kezdeti nehézségek ellenére úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó könyv. Szánjatok rá időt, mert tényleg egy igazi kalandos fantasy és ami a legfontosabb sárkányokról!!!

Jelenleg a sorozatnak két része jelent meg külföldön, a második rész hazai megjelenéséről egyenlőre  sajnos nincs információ.

Seraphina borítók a nagyvilágból



Nyereményjáték

A Seraphina világában rengeteg idegen szóval, kifejezéssel találkozhatsz. Hogy könnyebben megtanuljátok, hogy mi mit jelent, egy játékra invitálunk titeket. Minden blogon találtok egy leírást, melynek az idegen megfelelője a megfejtés. Természetesen a blogokon a bejegyzésekben segítséget is találtok! 

Ahhoz, hogy esélyetek legyen a könyvnyereményre, mind az öt feladványt teljesítenetek kell!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.

A sárkányok nyelve, az emberi hang által nem tolmácsolható hangokból áll




Blogturné

03/09 MFKata gondolatai
03/11 Függővég
03/13 Kelly & Lupi olvas
03/15 Deszy könyvajánlója
03/17 Dreamworld



 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum