MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2014. március 9., vasárnap

Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja nektek Mark Helprin varázslatos Téli mese című könyvét, melyet február 13-tól a moziban is megtekinthettek.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, hanem ahogy az lenni szokott, nyerhettek is!

Sorozat: - 
Kiadó: Libri
Oldalak száma: 632
Borító: puhaborítású
ISBN: 9789633103364
Megjelenés: 2014. február 14.
Fordító: Falvay Mihály
Ár: 3 990,-Ft
MFKata: 4
Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől. 
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet - s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után. 
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában. 
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russell Crowe főszereplésével mutatják be a mozik világszerte. 

Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.

Véleményem

A mozifilm előzetese előtt soha nem is hallottam még a könyvről. Sőt! Az sem jutott eszembe, hogy ez is adaptáció lenne, viszont amikor jött a hirtelen felismerés, el szerettem volna olvasni. Mielőtt megnézném a filmet...
Athansor

Ellenben még az olvasás előtt jött pár információ, hogy a könyvnek nem sok köze van a filmhez. Készüljek arra, hogy ez egyáltalán nem az, amit a film alapján elvárna az ember.

Bevallom, hogy sokáig gondoltam rá, hogy bizony melléfogtam. Mert ez nem a szokásos YA történet, melyben pörögnek az események és könnyen gyorsan olvasható, viszont mégis kíváncsi vagy, hogy vajon a sok kis apró szál vajon, hogyan és legfőképpen mikor kapcsolódik egy nagy egésszé. Amikor jön a felismerés, hogy te ezt sejtetted, hogy igen te ezt tudtad...

Nem szeretnék senkit tévútra vinni ezért lenne egy tanácsom az olvasáshoz: szánj rá időt! Persze amúgy is, ha olvasod és látod, hogy több száz oldal, számolsz vele, de én konkrétan arra gondolok, hogy olvasás közben. Bizonyos mondatok és történések felett képes az ember megülni és elgondolkozni. Nem elkalandozni félreértés ne essék, hanem bizonyos tájleírások, ízek, hangulatok, illatok, színkavalkádok annyira megkapóan vannak leírva, hogy meg kell állnod és kicsit ülnöd kell rajta és befogadnod a szépségét.

A hajó hegyek közé ért, amelyek most szintén téli fehérben pompáztak; nyáron e dombok és hegyek zölden hullámzanak, a magas barna partszegélyen villámsújtott, száraz fák meredeznek számtalan sasfészekkel, légiónyi nagy madárral. Nem egészen félnapnyi hajóútra New Yorktól olyan sötét és elhagyatott völgyek húzódnak, akár a nyugati határvidéken...
New York a könyv központi helyszíne, mely mégsem róla szól, attól függetlenül, hogy évtizedeken át vezet a mese. De ízelítőt kapunk a városról és ha eddig nem is akartam volna, akkor most már biztosan szeretnék elmenni. Ugyanígy, ha létezne a való világban a  Coheeries-tó, oda is ellátogatnék, mert elvarázsolt a havas tájjal, a befagyott tóval és szörnyekkel, a jégvitorlázással.

A történet főhőseit több mesén és több évtizeden keresztül ismerjük meg, mely a 20 század elejéről indul és ezredfordulóig tart, mindezt úgy, hogy a könyv 1983-ban jelent meg.
Tudom, hogy nem a könnyű műfajba tartozik a könyv, de akadtak olyan gondolatok és érzések melyek megfogalmazásától lúdbőrözött a hátam. Erre nem sok író vagy könyv képes, de aki úgy dönt, hogy elolvassa a könyvet készüljön fel erre is!
Fényképeken nem volt annyira megkapó, mint az életben, mivel szépsége a lelkében gyökeredzett, bizonyítva, hogy az arcvonások mit sem számítanak, ha a lélek át nem világol rajtuk.



Varázslatos
Elmélkedő

Filmelőzetes

Az előző állomásokon olvashattatok a film és a könyv összehasonlításával, a szereplőkről, és kaptunk pár kedvcsináló idézetet a könyvből, de most eljött az idő, hogy bemutassuk a filmelőzetest...

Nyereményjáték

A Téli mese egy lenyűgöző fantáziával megírt, varázslatos és romantikus történet. Ebből kifolyólag olyan játékkal készültünk nektek, melyben szükség lesz a ti fantáziátokra és ügyességetekre is. 
Minden állomáson találtok egy a könyvhöz vagy filmhez kapcsolódó kérdést. Ám hogy könnyítsünk a feladatotokon, a megfejtések betűjeleit kiemelve elrejtettük a bejegyzésekben. Vigyázzatok, lehet, hogy cselesek voltunk és összekevertük őket! :)
A nyeremény ezúttal sem marad el! A játék végén kisorsolunk egy-egy példányt a Libri Kiadó által felajánlott 3 darab Téli mese könyv egyikéből. (A postázás csak Magyarország területén érvényes!)
Feladat:
1. Balról jobbra (vízszintesen) haladjatok a keresztrejtvényben.
2. A 2., 3., 5., 6., 8. állomáson több szóból áll a megfejtés.
3. Minden nap elküldhetitek az aznapi megfejtést, így plusz esélyekkel gyarapodtok.
4. A pirossal kiemelt rész megfejtése éri a legtöbbet.
a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai


03/03 Kelly & Lupi olvas - Film vs. könyv
03/05 Roni olvas - Filmes szereplőgárda vs. könyves karakterek
03/07 Bibliotheca Fummie - Idézetek
03/09 MFKata gondolatai - Trailer 
03/11 Dreamworld - Zenelista
03/13 Deszy könyvajánlója - Fehér ló
03/15 Always Love a Wild Book - Back story
03/17 Könyvgalaxis - Mark Helprinről

MFKata a Blogturné Klub csoport tagja

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum