MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. május 26., kedd


Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will & Will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt.
A Will & Will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!



Szerzők: John Green és David Levithan

Kiadói sorozat: Dream válogatás

Sorozat: -

Besorolás: realista, LMBTYA

Oldalak száma: 310

ISBN: 9789632616223

Fordító: Komáromy Zsófia

Várható megjelenés: 2015. június 4.

Eredeti ár: 2 999,- Ft 

MFKata: ★★★★★

Moly  Goodreads  Maxim Kiadó  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Véleményem

Az olvasási stílusomból következtethető, hogy nem vagyok nagy LMBT* rajongó. Sőt még a kifejezésekkel is ismerkedem, de a Dream Válogatást szeressem. Illetve David Levithan és John Green neve sem ismeretlen számomra, így a sokdíjas közös könyvüket mindenképpen szerettem volna elolvasni, hogy saját véleményt alkothassak.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy YA könyv lévén senki ne várjon durva homoszexuális szálat. Egyáltalán nem durva, minden esemény megmarad a YA keretein belül, így a fiatalabb korosztály is bátran olvashatja.

A történetet a két főszereplő, azaz a két Will Grayson szemszögéből ismerjük meg. 
Nagyon tetszett, hogy a szemszögeket megkülönböztetve teljesen más írásmódban íródtak (attól függetlenül, hogy az egyiket az egyik szerző, a másikat a másik írta). 
Az egyik Willnél normális tördelés volt, gondolatjeles párbeszédek, míg másik Willnél kisbetűs írásmód és a párbeszédek személymegjelöléssel történnek. Szinte már az alapérzést is ez adta, mert a kisbetűs Will nekem sokkal komorabbnak, depisebbnek tűnt a kezdetektől. Arról nem is beszélve, hogy az egész történeten végig nyomon követhető, hogy most éppen kinek a szemszögéből látjuk a dolgokat. Még akkor sem kevered össze, amikor a jelenetben, mindkét Will jelen van. 

Kettejük közt a közös kapocs Mini Cooper- aki nem is annyira kicsi és már a nevéből is adódik, hogy nem egy egyszerű figura.
Azt eldöntjük, hogy akarunk-e valakinek a párja lenni. De barátok egyszerűen csak vagyunk.
Barátként jelenik meg az egyiknél, a másiknál mint szerelem. Mégis fontos szereplő ő, mert úgy érzem ő az, aki segít mindkettőnek az önfelismerésben, az elfogadásban. 
A szerelem mindig és mindenhol csoda, minden egyes alkalommal.
Nagyon könnyen megszerettem őt, mint egy nagy, kedves maci, aki egyáltalán nem fél kifejezni az érzéseit, ld egy musicalben meséli el élete történetét. Arra a musicalre mondjuk kíváncsi lennék!

Nincs karakter, akit meg tudnék említeni, aki nem nyerte el a szimpátiám. Mindegyik karakter más és más emberi kapcsolatot ábrázol. Ott van például másikWill és az anyukája kapcsolata, ami az első pillanatban elég hervasztónak tűnik, de amint elkezdenek nyílni egymás felé, máris egy irigylésre méltó anya-fia kapcsolat alakul ki.

Vagy ott van Jane, aki egyikWill életébe hozza azt, ami eddig hiányzott. Az ő kapcsolatuk alakulása is nagyon érdekes volt. Persze mindez nem jöhetett volna létre Mini Cooper nélkül!
... összehozott minket, ezt mindannyian érezzük.
Tetszett-e? Ez nem az a tipikus könyv, ami az első lapoknál megragad. Nem tudnám megmondani, hogy melyik ponton kezdett érdekessé válni, de egyszer csak azt éreztem, hogy vicces és kezdek izgulni a szereplőkért. Aztán csak azt vettem észre, hogy megindult bennem valami a szereplők iránt, valami megmozdul az elfogadásról. És nem a homoszexualitásról beszélek. Az önmagunk elfogadásáról, a barátságról, szerelemről, szülő-gyermek kapcsolatról. Annyira sokrétűvé váltak az érzelmek, hogy talán meg sem kéne lepődnöm azon, hogy az utolsó oldalaknál már a könnyeim is potyogtak.
Nehéz hinni a véletlenben, de bármi másban még nehezebb.
Ajánlom-e? Mindenképpen. Mindenkinek. Nemtől és kortól függetlenül. Szerintem megérdemli a díjakat is, nagyszerű könyv! A könyv után szerintem sokan az LMBT-t is, mint stílust másképp fognak értékelni.

Addig is egy kis kedvcsináló fanmade trailer>>
 

*LMBT = a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT (GLBT) magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek.

Játsszunk!!!

A Will & Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat. Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és incs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.




A blogturné

05.23. - Kelly és Lupi olvas
05.24. - CBooks
 05.25. - Angelika blogja
05.26. - MFKata Gondolatai
 05.27. - Dreamworld
05.28. - Tekla Könyvei
05.30. -Media Addict
05.31. - Zakkant olvas

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum