MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. május 29., péntek

Mikki és Crush történetét jelenteti meg hamarosan a WOW Kiadó, melyet a new adult rajongók már repesve várnak. A New York Times és USA Today bestseller listás szerző Cassia Leo: Fekete doboz című könyvében egy megrázó szerelmi történetről olvashattok!

Érdemes követni az öt állomásos blogturnét, a vélemények és érdekességek mellett egy példány nyereménykönyv vár kisorsolásra a kiadó jóvoltából. Sok szerencsét!

Szerző: Cassia Leo

Kiadói sorozat: ?

Sorozat: -

Besorolás: depresszióerőszak, NA

Oldalak száma: 496

ISBN: 9789631223958

Fordította: Molnár Kamilla

Megjelenés: 2015. június 4.

Eredeti ár: ?

MFKata: ★★★★

 Moly Goodreads  Gabo  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Magával ragadó történet, tele titkokkal, rejtélyekkel és meglepő fordulatokkal. 
Főszereplői megállíthatatlanul sodródnak egymás felé:
Egy 19 éves lány, aki meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről.
Egy 21 éves fiú, aki sötét titkokat rejteget. A lelkét nyomasztó terhek mégis szelíddé, szeretettel telivé tették. Keserű gondolatait csodálatos dalokban fogalmazza meg.
A Fekete doboz, amely nemcsak egy különleges dal, hanem egy könyv címe is. Ráadásul tényleg létezik egy fekete doboz, de senki nem tudja, mi van benne, és hol van a kulcs, amelyik nyitja.
Bár nem sejtik, ők hárman nem először találkoznak, de most a sorsuk elkerülhetetlenül, véglegesen összefonódik. Újabb és újabb titkokra derül fény, s a múlt rejtélyei lassan átadják a helyüket az elfogadásnak, a megértésnek… és végül talán a szerelemnek.

Véleményem

Ahogy a köztudatba került a WOW Kiadó és természetesen a most megjelentetni kívánt könyvei, azonnal várólistásak lettek, hisz a NA az egyik kedvenc műfajom. Azonnal lecsaptam a könyvekre és rövidesen mindegyikre sort kerítek. 

Az első könyv, amit olvastam meglepett. Ez nem a szokásos derűs hangvételű történet, de mégis olyan, amit bátran ajánlok.

Már az első mondattal letisztázódik, hogy egy lelkileg sérült főhőssel van dolgunk: mániás depressziója, azaz biporális depressziója van. Ha olvastatok már hasonló témájú könyvet, akkor tudjátok, hogy ez nem az, amit az ember könnyen megemészt. Nekem legalábbis az esik nehezemre, hogy nem tudok azonosulni a főhőssel. Nem mondom, hogy tiniként nem voltak nekem is depisebb korszakaim, de ez a „mindenáron meg akarok halni” ez sok. Most felnőtt fejjel csak arra tudtam, gondolni, hogy vajon mi a jó megoldás- a segítség erre. Hogy lehetne úgy segíteni, hogy ne a mélybe taszítás legyen belőle.

Sajnos szegény főhősnők, Mikki története nem csak ennyiből áll. A rengeteg kérdőjel mögött még valami húzódik, ami a biporális depresszióval keverve tényleg durva. Azt hiszem ez a legfőbb bonyodalom a könyvben. Mert külön-külön a két problémát is nehéz kezelni, de így vegyesen. Igazi bomba. 
Sose felejtsd el, hogy egy pillanat alatt az egész világod feketébe fordulhat.
A nagy szerencséje, hogy felbukkan az életének utolsó óráiban, Crush és elindul benne valami. Talán a gyógyulás? 

A "fekete doboz, mind a könyv és a története, illetve ez a kis nyomozós szál igazi felüdülés volt. Nemcsak Mikkit billentette át a sötét dolgokon, hanem engem az olvasót is. Mert nekem addig nagyon keserű a könyv hangulata. Félreértés ne essék, a tehetetlenség és remény hiánya szörnyű. Nem hiába mondjuk, hogy remény nélkül nincs semmi. Mikkának a Fekete doboz adja vissza a reményt. 

Talán azért is érint meg ennyire, mert hiába a váltott szemszög Mikka és Crush között, végig E/1-ben írodik a történet. Folyamatosan érzed az ő kétségeiket, félelmeiket. Az időbeli ugrásokkal pedig újra átéljük velük a borzalmakat.
Te... zárlatot fogsz okozni az áramköreimben.
Crush nagyszerű fiú, ügyesen bánik Mikkával és örültem, hogy szép lassan elkezd olvadni a jég Mikka szívéről. Az egyetlen fura dolog számomra, hogy akkor szeret bele Mikkába, amikor annak az életét és testét éppen darabokra törték. Nekem ez kicsit hirtelen. Attól függetlenül, hogy sors útjaikat folyton keresztezi. 
De az tagadhatatlan, hogy egy csupaszív srácnak, gitárral a kezében nehéz ellenállni. Érdekes kontraszt, hogy az őt kísértő sötét múlt mennyire más irányba vitte az életét. Mennyire másképp kezelte az életét sújtó tragédiákat. Talán ez a kulcs, hogy egy mentálisan egészséges ember mennyire másképp értékeli az életet, mint a biporális depressziós.

Konklúzió: a helyzet az, hogy ez cseppet sem vidám könyv, nem a strandra való. Ellenben gördülékeny és rettentő komoly problémát dolgoz fel, nagyszerűen. Furcsa keveréke ez a New Adult könyveknek és a kicsit sötétebb, komorabb hangulatú drámai hangulatú könyveknek. Egy biztos, hogy megérint és elgondolkodtat az életről, a célokról, dee csak erős idegzetűeknek, mert elég megrázó is egyben.
Mindenképpen ajánlanám azoknak például, akiket megérintet Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok című könyve. Vagy a másik öngyilkossággal foglalkozó könyv, Jay Asher: Tizenhárom okom volt.

Egy kis kedvcsináló a Pinterestről>>

Játsszunk!

Minden állomáson kiemelt betűk várnak összeolvasásra, melyeket a rafflacopter doboz megfelelő sorába kell írnotok. Egy kis segítséget természetesen adunk a megoldáshoz!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

1985-ben készült amerikai középiskolás kultfilm.


A blogturné állomásai

05.27 Deszy könyvajánlója
05.29 MFKata Gondolatai
05.31 Angelika blogja
06.02 Dreamworld
06.04 Kelly és Lupi olvas


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum