MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. június 5., péntek



Szerző: Amanda Maxlyn

Kiadói sorozat: ?

Sorozat: Mi lesz velem? #1

Besorolás: betegség, realistaNA

Oldalak száma: 320

ISBN: 9789631221480

Fordította: Deres Anita

Megjelenés: 2015. június 4.

Eredeti ár: 3 490,- Ft

MFKata: ★★★★★

 Moly Goodreads  Gabo  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Az élet olykor tréfát űz velünk.
Négy év óta mindenki csak a végzetes betegségben szenvedő lányt látja bennem.
De nem vagyok hajlandó sírni. 
És feladni sem fogom.
Egy komoly kapcsolat a legutolsó dolog, ami mostanában szóba jöhet nálam, de a Parkerrel töltött éjszaka felforgatja a világomat. Ő kitartó, és tudja, mit akar. Engem. 
Nem bánik úgy velem, mintha törékeny lennék. 
Ám sejtelme sincs az igazságról, én pedig még nem állok készen arra, hogy bevalljam neki.
Mert mi van, ha ez mindent megváltoztat?
Tizenhét éves voltam, amikor az életemből tragédia lett. 
Huszonegy, amikor rám talált a szerelem. 
Aundrea McCall vagyok. Ismerd meg az utat, amit végig kell járnom.

Véleményem

Sajnos manapság nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne lenne érintett a gusztustalan „rák” nevezetű betegséggel kapcsolatban. A mi családunkban is többször előfordult és jelenleg döntetlenre állunk a harcban. Így a témában írt könyv mindegyike elég közelről érint engem is. Így volt ez anno a Csillagainkban a hibával is- és most is Amanda Maxlyn könyvével.

Aundrea történetét a saját szemszögéből (E/1) ismerjük meg és egy bulival indítunk. Attól függetlenül, hogy kiérződik a viselkedéséből, hogy valamit rejteget, illetve felejtene mégis nagyon felszabadultnak tűnik. Elengedi magát és úgy dönt, hogy a ma este nem foglalkozik a semmivel, a mának él és egy nagyszerű éjszakát tölt el Jóképű úrral. 

Aztán másnap kiderül, hogy az élete összefonódik Jóképű úrral, aki ráadásul még humoros, jó állással rendelkezik és két kézzel kéne utána kapnia. De ő mégsem teszi, hisz beteg. Nem árulok el nagy spoilert azzal, hogy Hodgkin-limfómája van, ami a rák egy válfaja (bővebben a post másik felében).
Ha erős sugárzok kifelé, akkor talán itt, bent is érezni fogom.
Teljesen meg tudtam érteni Aundreát, hogy nem akar komoly kapcsolatba bonyolódni. Még egy hozzátartozó sajnálkozását-fájdalmát elviselni, nem könnyű. Szerintem ez nem egoizmus. Igenis megterhelő és fárasztó lehet, folyton az emberek szomorú ábrázatát nézni. Nem véletlen, hogy az egyetlen, akinek ember, akinek ki tudja önteni a szívét az, aki még mindig „élőként” kezelte. 
Szerintem nagyon fontos, hogy egy beteg családtagunkkal ne azt éreztessük, hogy haldoklik, hanem azt, hogy még él! Azt az időt használjuk ki és tegyük tartalmassá és számára boldoggá, amíg még velünk van.
- Ez talán egy jel.
- Jel?
- Igen, hgoy végre élvezd ki azt, amit az élet az utadba sodor.
Így Jóképű úrral elkezdődik a játékos flörtölés és udvarlás, amivel még engem is a bűvkörébe vett ez a férfiember ;-) Arról nem is beszélve, hogy a kettejük közt kialakult szenvedély végigvezet a történeten és átparázslik a lapokon.
Szinte én is elkezdtem hinni, legalábbis nagyon akartam hinni abban, hogy a szerelem tényleg mindent legyőz. Még a rákot is. 
Nem tudom, mitől rettegtem annyira. A szerelem minden sebet begyógyít.
Hatalmas különbség volt az érzelmekben egy találkozásuk és a kemoterápia utáni időszakokban. Egy rossz hullámvasút, fent és lent. Megráz, megvisel. Aztán megnevettetett és együtt örülsz a szereplőkkel. 

Bár a történet tartalmaz fájdalmas és megrázó részeket, ahol elkél a zsebkendő is, mégis ajánlom a romantikus könyvek kedvelőinek, mert az írónő írásmódja, és a történet szereplői őket is el fogja varázsolni!
Még soha nem voltam szerelmes. ... Ennek a szónak olyan óriási jelentősége van, hogy szerintem azok, akik csak úgy mondogatják, nem is sejtik, micsoda erő rejlik benne. Jóval többet jelent a szenvedélynél. A szerelem teljes önátadás. Ha szerelmes vagy, annyira megbízol valakiben, hogy mindenhez, ami a tiéd, szabadon hozzáférhet. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy összetöri a szívedet.

Hodgkin-limfóma

A limfómák ezen csoportja igen gyakori, a rosszindulatú limfómák közel 50 százalékát teszi ki. A férfiakat gyakrabban érinti a megbetegedés, főleg a 20-40 éves korosztályt. A Hodgkin-limfóma bizonyos jellegzetességei alapján jól elkülöníthető a többi limfómától. Nagyon jellemző a betegségre az úgynevezett Reed-Sternberg-féle óriássejtek jelenléte a kórosan elváltozott nyirokszövetekben. Korai stádiumban a betegség még lokalizált (általában a nyak területén kezdődik), idővel a véráram és a nyirokerek útján terjed, generalizálttá válik és nyirokcsomón kívüli szerveket is érint, mint a csontvelő és a máj.
A Hodgkin-limfóma tünetei
A betegség során az immunrendszer funkciója lecsökken, az érintetteknek fokozott a hajlamuk különböző fertőző megbetegedésekre (gomba, TBC, herpes zoster). A Hodgkin-limfóma fő tünetei a fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanat (nyaki, hónalji, ágyéki, hasi, mellkasi), alkoholfogyasztást követő nyirokcsomó-fájdalom, fáradékonyság, teljesítőképesség-csökkenés, viszketés, máj- és lépduzzanat. Előfordulhat csont-, tüdő-, vese- és idegrendszeri érintettség, vérszegénység is. A betegség során vissza-visszatérő 38 fok feletti láz, éjszakai izzadás, a testsúly több mint 10 százalékos csökkenése (B-tünetek) is gyakran fellépnek. A diagnózis felállításához a beteg vizsgálatán túl mellkasröntgen, hasi ultrahang, nyaki, mellkas-, hasi CT, csontizotóp-vizsgálat, laborvizsgálat, szükség esetén csontvelő-mintavétel, illetve májbiopszia elvégzésére általában szükség van. A megnagyobbodott nyirokcsomóból való mintavétel és a minta mikroszkópos vizsgálata a kezelés megtervezése szempontjából is nélkülözhetetlen. 
A kezelés és következményei A daganat stádiumától függően a terápia az érintett terület sugárkezeléséből, és citosztatikumok (etoposid, prednisolon, vincristin, adriamycin,bleomycin, cyclophosphamid) kombinált alkalmazásából áll. A betegek mintegy 95 százaléka a megfelelő terápia következtében meggyógyul. A kemoterápiás szerekre nem reagáló esetekben pedig a csontvelő- vagy őssejtátültetés eredményezhet sikert. Mivel a betegség kiújulására többnyire az első öt évben kell számítani, ezért a gyógyulás után is rendszeresen ellenőrizni kell a beteget (mellkasröntgen, hasi ultrahang, labor, fizikális vizsgálat). Fontos tudni, hogy a sugár- és kemoterápia későbbi hatásai bizonyos esetekben súlyos szövődményekhez vezethetnek. Például gyakrabban alakul ki daganat - emlőrák, pajzsmirigyrák, leukémia - a korábban Hodgkin-limfómával kezelt betegeknél. Egyes kemoterápiás szerek a szívre vannak káros hatással, a sugárzás a tüdőben, a pajzsmirigyben, a hereszövetben és a petefészkekben hozhat létre funkciózavart, károsodást, ezért az alacsonyabb rizikójú betegek a kevésbé toxikus kezelésben kell, hogy részesüljenek.
Forrás

Játsszunk!

A Mi lesz velem? című regényben Aundrea a modern kor egyik rémisztő betegségével, a rákkal harcol. Erről a nehéz küzdelemről, arról, ki hogyan éli meg - legyen szó a páciensről, avagy annak szeretteiről -, számos irodalmi mű született. Mi most ezek közül szeretnénk néhány olyat feleleveníteni, amelyekből később mozifilm is készült. Játékunkban arra kérünk titeket, hogy az egyes blogturné állomásokon közreadott jelenetfotók alapján nyomozzátok ki a szerző nevét, akinek regényét megfilmesítették.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



A blogturné állomásai



06.03. - Angelika blogja
06.04. - CBooks
06.05. - MFKata gondolatai
06.06. - Deszy könyvajánlója
06.07. - Kelly & Lupi olvas


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum