MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2013. június 22., szombat

Fogadjátok sok szeretettel az új rovatom a Szombati Sorozatok-at!
Ebben a rovatban olyan könyvsorozatokat szeretnék nektek bemutatni, melyekkel összehozott a sors az évek alatt. Lesz köztük ismert és kevésbé ismert, de így legalább én is egy kis átfogóbb képet kaptok az általam olvasott sorozatokról.

J.K.Rowling: Harry Potter

J.K.Rowling

J. K. Rowling
Joanne Kathleen Rowling Chipping Sodburyben született 1965. július 31-én. Már kiskorában saját meséivel szórakoztatta húgát. Első történetét, amely egy Nyúl nevű nyúlról szólt hatéves korában írta. A középiskolában is gyakran mesélt folytatásos történeteket ebédszünetben a barátainak.
J.K. Rowling a tanulmányait a kiváló Exeter Egyetemen, Dél-Angliában folytatta, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Eközben egy évig Párizsban is tanult. Tanulmányai befejezése után Londonba ment, az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, s Afrika francia nyelvű területeinek emberi jogi problémáival foglalkozott.
1990 nyarán gyakran utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, akit felvesznek a varázslóiskolába, bár mindaddig nem is tudott arról, hogy ő varázsló. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross Pályaudvaron, már tisztán körvonalazódott a fejében a Harry Potter sorozat cselekménye. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban.
1991-ben Portugáliába költözött, ahol angolt tanított.
1992-ben férjhez ment Jorge Aranteshez, és nemsokára megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Férjétől azonban hamarosan elvált és ezt követően nehéz körülmények között élt. Visszatért Angliába és Edinburgh-ba költöztek, ahol húga is lakott. Rowling tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, az írónő egész napját egy kávéházban töltötte lányával, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.
"Harry Potter","Hermione Granger", "Ron Weasly" társaságában
Ezután nekilátott kiadót keresni, de sorban utasították el, a többség arra hivatkozott, hogy a könyv, cselekménye miatt, nem illik az ifjúsági irodalom sorába, ráadásul túlzottan bonyolultnak is találták. Végül Londonban mégis talált egy ügynököt, akinek sikerült eladnia a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak.
A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában és hatalmas sikert aratott. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. A hét részes meseregény világhírű lett, kb. hetven nyelvre fordították le, s több mint négyszázmillió példányt adtak el belőle világszerte.
2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait.
J. K. Rowling 2001-ben férjhez ment dr. Neil Murray orvoshoz, s két évvel később megszületett fiuk, David Gordon Rowling Murray majd újabb két év múlva lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.
2012. őszén jelent meg első felnőtteknek szóló regénye The Casual Vacancy, ami itthon Átmeneti üresedés címmel jelent meg.

A sorozat

  1. Harry Potter és a bölcsek köve (1997)
    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot.
  2. Harry Potter és a Titkok Kamrája (1998)
    Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyul, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik…
  3. Harry Potter és az azkabani fogoly (1999)
    Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja…
  4. Harry Potter és Tűz serlege (2000)
    Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért három boszorkány- és varázslóképző tanintézet legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nek különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik… Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak rájuk. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik…
  5. Harry Potter és a Főnix rendje (2003)
    Dumbledore végül leeresztette kezét, és félhold szemüvegén át, fürkészve nézett Harry szemébe. – Eljött az ideje – szólt –, hogy elmondjam neked, amit már öt éve el kellett volna mondanom. Ülj le, kérlek! Ha megajándékozol egy kis türelemmel, mindent hallani fogsz, amit tudnod kell. Ha befejeztem, szidhatsz, dühönghetsz. Nem fogok védekezni.
    Harry Potter az ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Harry – társaival ellentétben – sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de – ami a legfájdalmasabb – mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre…
  6. Harry Potter és a félvér herceg (2005)
    A VOLDEMORT ELLENI HARC állása igencsak aggasztó; a baljós jeleket már a mugli kormányok is észlelik. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. A három jó barát egy ideje aggódva figyeli a Reggeli Próféta halálozási rovatát, félve hogy ismerős névre bukkan. Dumbledore időről időre eltűnik Roxfortból. Senki nem tudja, hogy ilyenkor hol tartózkodik. Az élet azonban a háborús időkben sem csak harcból áll… A hatodévesek a hoppanálást gyakorolják, olykor rendkívül „érdekes” eredménnyel. A Wesley-ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai és egyes lakói továbbra is kíméletlen versenyben állnak. Harry értékes segítséget kap a titokzatos Félvér Hercegtől. A jó és a gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik. Harry igyekszik minél alaposabban megismerni Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára.
  7. Harry Potter és a halál ereklyéi (2007)
    „Ujjait öntudatlanul a karjába fúrta, mintha fizikai fájdalommal viaskodna. Össze sem tudta számolni, hányszor hullott már a vére. Egyszer elvesztette a jobb karja összes csontját, s ennek az útnak a során a homlokán és a kezén viselt sebhely mellé máris szerzett még egyet a mellkasára és párat az alkarjára, se mindeddig soha, egyetlenegyszer sem érezte azt, amit most: hogy végzetesen meggyengült, hogy pőre és kiszolgáltatott lett, hogy varázsereje legjavától fosztották meg. Hermione, ha ezt elpanaszolná neki, azt mondaná, a pálca annyit ér csak, amennyit a varázsló, aki használja. De Hermione nem tudhatja ezt, ő nem élte át, hogy a pálcája magától meglódul, akár az iránytű, és aranyló lángokat lő az ellenségre. Harry most érezte csak át igazán, hogy mennyire bízott őrangyalában, a pálcájában lévő ikermagban, most, mikor már elveszítette azt.”
    Harry, mint mindig, most is a Privet Drive-on, az őt csecsemőkorában befogadó Dursley-család otthonában tölti az iskolai szünetet. Ám hetedik tanévét nem kezdheti el a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A Főnix Rendje azon fáradozik, hogy biztos helyre szöktesse, ahol Voldemort és csatlósai nem találnak rá. De teljesítheti-e folytonos bujkálás és életveszély közepette a küldetést, melyet Dumbledore professzortól kapott?
    Harry Potter történetének hetedik, befejező kötete.
Kiegészítő kötetek
  • Bogár bárd meséi
  • A kviddics évszázadai
  • Legendás állatok és megfigyelésük

Adaptáció

DVD borítók 1-8
A Warner Bros. egyik ügynöke relatíve alacsony áron vásárolta meg a könyv jogait, röviden annak hihetetlen sikere után. A filmet a Leavesden Film Studiosban készítették és 2001-ben mutatták be, négy és fél évvel a regény megjelenését követően. A további epizódok szintén moziba kerültek, mind rendkívüli sikerrel. A Bölcsek köve 976 millió dollárt hozott szerte a világon, ez az ötödik legmagasabb bevétel a Titanic, A Gyűrűk Ura: A király visszatér, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse és a Batman – A sötét lovag mögött. Rowling ragaszkodott hozzá, hogy a teljes szereplőgárda brit legyen, annak érdekében, hogy a könyv kulturális integritása a vászonra is átkerüljön. Mégis akad néhány kivétel, többnyire ír színészek személyében.
Forrás
A felnőtté válás :-)


Talán nem túlzok, hogyha azt mondom, hogy ez a legek legje. A leghosszabb sorozat, amit szerintem megfilmesítettek ( a brazil szappanoperákról ne beszéljünk). A nézettségek és a bevételek is rekordokat döntögettek, konkrétan mi pl családostól mentünk a moziba megnézni a filmeket (szüleim, párom, testvérem és az ő párja). Ami nálunk is elég ritka :D Bár sok negatív kritikát olvastam anno és még most is, de bárki bármit mond, a sorozatot szinte mindenki látta.


A szereplőket a filmvásznon láttuk felnőni, ahogyan a könyvben is őszintén megmondom, hogy nálam ez nagyon imponáló (frászt kapok, ha a kedvenc sorozatom egyik tagját hirtelen más kezdi el játszani). 


A könyveket viszont szerintem nem éri fel. Nagyon jók a filmek, mert jó viszont látni a szereplőket, de többen mondták, hogy néha nem értenek dolgokat, ez pedig szerintem a kimaradt jeleneteknek köszönhető. 


Szereplők a teljesség igénye nélkül
  • Harry Potter - Daniel Radcliffe
  • Hermione Granger- Emma Watson
  • Ron Weasly - Rupert Grint
  • Albus Dumbledore - Richard Harris/Micheal Gambon
  • Rubeus Hagrid - Robbie Coltrane
  • Piton professzor - Alan Rickman
  • Draco Malfoy - Tom Felton
  • Tudjukki - Ralph Fiennes

Blu-Ray Collection

A 8 film előzetese


A sorozat és én 

A sorozat a polcomon

2000-2001 Már javában tartott a Harry Potter láz. Körülbelül a harmadik kötet magyar megjelenése tájékán. Anyukámmal sokszor szemeztünk már ezzel az új őrülettel, de úgy gondoltuk, hogy nem nekünk való. Én legalábbis biztosan. Nehogy már 17-18 éves fejjel nekem gyerekkönyvet kelljen olvasnom ;-P
Aztán az unokahúgom az egyik kötet kérte karácsonyra és már nem tudom, hogyan vagy miért, de ez volt a vízválasztó. Már kíváncsi voltam, hogy mi ez a zsongás Harry Potter körül ki ez a szemüveges bolondgyerek, akiért a fél világ odavan és a könyv megjelenésekor letáboroznak a könyvesbolt előtt és ott éjszakáznak, hogy minél előbb olvashassák... Anyukám kezdte a sort és tudom, hogy neki is tetszett... mit tetszett???? Amint kiolvasta az első könyvet vette a másodikat és mondta, hogy olvassam bátran, mert tetszeni fog. A tanulságot, hamar leszűrtem: Anya tudja a tutit!!! Ahogyan kiolvastam az első részt kértem a másodikat és mázli, hogy Anyu is gyorsan olvas, mert ő addigra a harmadikat olvasta ;-P És így tovább a negyedik részig. A negyedik részt már én kaptam a 20. születésnapomra. De a gépezet, addigra minket is beszippantott. Harry Potter rajongók lettünk, ráadásul a durvábbik fajtából :P Megvettünk mindenféle HPs baromságot, a varázslós kártyáktól kezdve a Bagoly Berti féle mindenízű drazsén át a PC-s játékokig, mindent!!! Az első filmet már mi is visszaszámolva vártuk és teljes családi arzenállal vonultunk a moziba. Az ötödik rész megjelenésekor már este a kezemben volt a könyv és versenyt kellett olvassak, mert hétfőtől Anya volt a soros. A hatodik részt már felváltva olvastuk, ő délelőtt én délután. Ez van, ha az ember nem képes leállni :D A hetedik résznél pár napot várnom kellett, mert akkor már Anyukaként olvastam, de emlékszem, hogy én a földön fekve olvastam, míg az én 6 hónapos csöppem mellettem ült és dobálta a játékokat :D Gondolom egyértelmű, hogy hatalmas kedvenc nálam és nagyon remélem, hogy majd a fiaimnak is az lesz, mert én csak és kizárólag ajánlani tudom mindenkinek. Csodálatos világ, amilyenről azelőtt sosem olvastam és izgalmas történet korhatár nélkül!!!

A jelenlegi Harry Potter könyveim


Apró szösszenet
A cikk készítése közben elővettem a köteteket és átlapoztam. A Tűz serlegét kinyitva egy borítékot pillantottam meg. Tudtam mi van benne, mégis újraolvasva a sorokat felidéződött bennem a régi barátok/munkatársak arca. Akik megajándékoztak a könyvvel, mert tudták, hogy mekkora örömet okoznak vele. 10 év eltelt, de a könyv és az emlékek is velem vannak... Ezt jelenti egy ajándékkönyv! 10 év elteltével veszed a polcról, csak megtörölgetni-belelapozni és a könyv történetein kívül a saját történeted is eszedbe jut. Régen elfeledett ismerősöket, kellemes emlékeket és pár könnycseppet, amit a meghatottságtól érzek most... 
... és eszembe jutnak azok a könyvek, amiket mostanában kaptam és tudom, hogy 10 év múlva, amikor leveszem a polcról a könyvet, akkor ugyanígy eszembe fognak jutni azok a barátok, akiktől kaptam...
Csak remélni tudom, hogy az én ajándékkönyveim is ugyanezt vagy legalább hasonló hatást érnek el 10 év múlva!!!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum