MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2013. augusztus 10., szombat

Fogadjátok sok szeretettel az új rovatom a Szombati Sorozatok-at!
Ebben a rovatban olyan könyvsorozatokat szeretnék nektek bemutatni, melyekkel összehozott a sors az évek alatt. Lesz köztük ismert és kevésbé ismert, de így legalább én is egy kis átfogóbb képet kaptok az általam olvasott sorozatokról.

J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura



J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien néven született 1892. január 3.-án Bloemfonteinben, Dél-Afrikában. Gyerekkora nagy részét Angliában töltötte Birminghamben. Apja, Arthur Tolkien banktisztviselő volt, akit korán elvesztett, mivel az meghalt agyvérzésben. Anyja, anglikán családja tiltakozása ellenére, áttért a római katolikus hitre. 1904-ben derült ki, hogy cukorbeteg, de ettől függetlenül tovább nevelte gyermekeit, de végül ő is meghalt miután kómába esett. Tolkien nagyon szerette az édesanyját, ezért is döntött úgy, hogy a katolikus hitet gyakorolja. Írásaiban is megjelenik a keresztény értékrend, és szimbolizálta is ezt a vallást.
Tolkien és öccse, Hilary gyámja Francis Xavier Morgan atya lett. Egy panzióban éltek, ahol rátalált John-ra a szerelem, Edith Mary Bratt személyében. A gyám atyja viszont eltiltotta őket egymástól mivel, azt látta, hogy a lány túlzottan eltereli Tolkient a tanulásról, viszont csak addig míg Tolkien el nem éri a nagykorúságot, azaz a huszonegy éves kort. John gyámjának az se tetszett, hogy Edith Bratt protestáns vallású. A tilalom lejártával aztán Tolkien feleségül vette Edithet 1916. március 22.-án. Férje hatására ő is áttért a katolikus hitre.
Már fiatalon rajongott különféle nyelvekért. Az olyan antik vagy ősi eredetű nyelvek, mint a latin, az ógörög, a welsh (walesi), a gót, az óskandináv nyelvek, az óangol különféle változatai, és a finn, különösen elbűvölték. Az oxfordi egyetemi évei alatt, megkezdte mesterséges nyelveinek kidolgozását. 1915-re már igen előrehaladt a tündenyelvek kidolgozásában. Ő és barátai megalapították a T.C.B.S.-kört, ahol először ott olvasta fel első verseit, melyekben már megjelennek a tündék, orkok és hasonló mitológiai alakok.
Tolkien az első világháború idején, még egyetemistaként, csatlakozott a brit hadsereghez, ahol a legtöbbször kitüntetett egységében szolgált. Ott szemtanújává vált sok barátja halálának. A világháború után, 1918 novemberétől Tolkien részt vett az oxfordi Új Angol Szótár készítésében. Ekkor családjával Oxfordba költözött. 1921-től kezdve a család Leedsben is lakott, mivel leedsi egyetemen vállalt munkát; 1925-ben azonban visszatért Oxfordba az angolszász nyelv professzoraként.
1917-ben született első fia, John; 1920-ban második fia, Michael; 1924-ben pedig harmadik gyermeke, Christopher Reuel Tolkien. 1929-ben lánya született: Priscilla Mary Anne Reuel.
1971 szeptember 2-án halt meg, gyomorfekély fertőzésben.
Forrás

A gyűrűk ura

  1. A gyűrű szövetsége
    A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az ember fajnak.Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.
  2. A két torony
    Hamarosan eldől Középfölde sorsa: a gonosz ereje egyre nő, mert szövetséget kötött a két torony: Barad-dúr, Szauron, a sötét úr vára és Vasudvar, mely Szarumán, az áruló mágus erődje. Frodó, a Gyűrűhordozó és hű barátja, Samu Mordor földje felé tart, hogy a tűzbe hajítsa terhét, ám egy újabb veszéllyel kell szembenézniük: felbukkan Gollam, aki visszaköveteli a kincset. Eközben a szövetség még élő tagjai a Kósza vezetésével újabb harcokba keverednek. Rohan lovasai mellett küzdenek és különös szövetségesekre lelnek: az entekre. Árnyék vetül a világra. A Sötét Úr hadseregei Gondor felé vonulnak. Kezdetét veszi a Gyűrűháború…
  3. A király visszatér
    A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.

Adaptáció

A Gyűrű Szövetsége (178 perc)
magyar premier: 2002. január 10.
amerikai premier: 2001. december 19.
bevételek:  871,5 millió dollár, ebből amerikai 315,5 millió dollár

rendező: Peter Jackson

Frodó (Elijah Wood), az ifjú hobbit egy gyűrűt kap Bilbótól, amiről kiderül, hogy az Egy Gyűrű, mellyel a Sötétség Ura rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Gandalf (Ian McKellen) Völgyzugolyba küldi Frodót, ahol a tündék legbölcsebb vezetője, Elrond dönt a gyűrű sorsáról. Nincs más lehetőség, a gyűrűt el kell pusztítani Mordorban, a Végzet-katlanban. A szabadnépek tanácsán megújul a Szövetség, és Gandalf vezetésével Frodó és társai, a dúnadán Aragorn (Viggo Mortensen), a tünde Legolas (Orlando Bloom), Gimli, a törp (John Rhys-Davies), és Boromir, az emberek képviseletében, nekivágnak a reménytelen küldetésnek. A jövő attól függ, hogyan alakul a szövetség sorsa.


A két torony
magyar premier: 2003. január 9.
amerikai premier: 2002. december 18.
bevételek: 926,0 millió dollár ebből amerikai: 342,6 millió dollár

rendező: Peter Jackson

Hamarosan eldől Középfölde sorsa: a gonosz ereje egyre nő, mert szövetséget kötött a két torony: Barad-dúr, Szauron, a sötét úr vára és Orthanc, amely Szarumán, az áruló mágus erődje. Frodó, a Gyűrűhordozó és hű barátja, Samu Mordor földje felé tart, hogy a tűzbe hajítsa terhét: ám egy újabb veszéllyel kell szembenézniük - felbukkan Gollam, aki magának követeli a kincset. Eközben a szövetség még élő tagjai a Kósza vezetésével újabb harcokba keverednek. Rohan lovasai mellett küzdenek és különös szövetségesekre lelnek: az Entekre. Árnyék vetül a világra. A Sötét Úr hadseregei Gondor felé vonulnak. Kezdetét veszi a Gyűrűháború.


A király visszatér
magyar premier: 2004. január 8.
amerikai premier: 2003. december 17.
bevételek: 1.119,9 millió dollár, ebből amerikai: 377,8 millió dollár

rendező: Peter Jackson

Gandalf (Ian McKellen) Pipinnel (Billy Boyd) Gondorba vágtat, hogy Denethort (John Noble) felkészítse Szauron túlerejével szemben. Théoden király (Bernard Hill) összevonja seregeit Gondor segélyhívására. Aragorn (Viggo Mortensen) végül vállalja sorsát, és hű társaival harcba szólítja a hegyek közt élő holtakat. Középfölde sorsa azonban egészen máshol fog eldőlni. Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) a Hatalom gyűrűjével Mordor sötét útvesztőit járja. De minél közelebb kerülnek a Végzet hegyéhez, Frodót annál jobban húzza a Gyűrű szörnyű súlya. A világ sorsa egy apró hobbit kezében van, aki kétséges, hogy ellen tud állni a legnagyobbakat is legyőző kísértésnek.
A Hobbit: Váratlan utazás magyar premier: 2012. december 13. amerikai premier: 2012. december 14.
bevételek: 1.017,0 millió dollár, ebből amerikai: 303,0 millió dollár
Hobbit 2: Smaug pusztasága magyar premier: 2013. december 12. amerikai premier: 2013. december 13.
Hobbit 3: There and Back again magyar premier: 2014 amerikai premier: 2014

A sorozat és Én

Azt hiszem azon ritka sorozatok egyike, amelyet a moziban láttam meg. Hatalmas hírveréssel körülötte, de a könyvet nem olvastam. De apukám igen. Az ő nagy kedvence a sorozat, emlékszem, hogy ezt kapta ajándékba tőlünk ;-) Viszont láttuk az első részt moziban és akartam a folytatást. Azonnal!! Így szép lassan el is kezdtem a könyvet. És lassan is haladtam vele. Vannak, akik szeretik az ilyen körülményesen leírt könyveket, de nekem ez kevésbé jött be. Nem mondom, hogy nem volt jó könyv, mert hazudnék. Bepörög, kapkodod a fejed és egy olyan világot teremtett az író, amilyet szerintem a maga nemében soha senki. Nagy hasznát vettem például a térképnek a könyv elején. Bevallom, hogy néha úgy elvesztettem a fonalat, hogy kellett a puska, hogy mi merre. Viszont Szméagol... ő a filmben szerethetőbb. Sőt! A könyvben egyáltalán nem tudtam megkedvelni. Érdekes, nem?
A könyv nem egyszerű olvasmány, de megér pár napot rászánni. Mert a filmek nagyon jól sikerültek, a zenék, az effektek... még most évek múlva is beleborzongok, de mi tudjuk, hogy a könyvet nem lehet felülmúlni :-)
A post készítése sokáig tartott. Szerettem volna lefotózni nektek a sorozatot, de amikor a szüleimnél jártunk elfelejtettem... hamarosan pótolni fogom!!!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum