MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2014. április 9., szerda
Sorozat: A Wall Street farkasa #1
Kiadó: Libri
Oldalak száma: 624
Borító: puhaborítású
ISBN: 9789633103135
Megjelenés: 2013. december 6.
Fordító: Kovács Kristóf
Ár: 3 990,-Ft
Lanore: 
1987-et írunk. A Wall Street a világtőzsde epicentruma, ahol a zabolátlan mohóság és az ócska csillogás közepette tucatjával bukkantak fel és tűntek el a milliomosok. Ebből a talmi yuppie közegből indult Jordán Belfort, aki a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurája lett. Belfort a válság hamvaiból építette fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűrte maga alá egész Amerikát. A Stratton Oakmond maga volt a megtestesült hatalom, amelynek legtetején Jordán Belfort ült. Ő lett a Wall Street farkasa – annyi pénzt keresett és annyit költött luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni se tud. A fiatal tőzsdeügynökök istenítették, és vakon teljesítették utasításait. Jordán Belfort lentről indult – „lejjebb voltam a legalsó pocsolyaféregnél" –, és nagyon magasra jutott, ahonnan mélyre zuhant. Csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Véleményem

Az igazi Jordan Belfort
Jordan Belfort igaz története jó példaként szolgálhat mindannyiunknak. Nem feltétlenül azért, mert ilyen emberré szeretnénk válni, hanem mert érdemes belegondolni, átélni, hogy ha önmagunkat ennyire jól tudjuk eladni, akkor megvan az esélyünk egy pénzzel, és hatalommal teli jövőképre. Már csak az a kérdés, hogy mit kezdünk a lehetőséggel, és milyen emberré válunk ettől? Sikerének és bukásának sztoriját megírta, amit azóta mozivászonra is vittek.

Jordan egy szélhámos, ez nem vitás. Manipulatív, megbízhatatlan, sunyi dumagép, aki az anyját is eladná, de a könyvet olvasva - és a filmet látva - mégis drukkoltam neki, és nagyon kíváncsi voltam, mit lehet kihozni a tőzsde, a drogok, prostituáltak és luxuskivitelű életmód lépcsőin felkapaszkodó bróker életéből. Furcsa érzés, amikor valakit egyszerre kedvelek, és elítélek... nos, a Wall Street farkasa pont ilyen!

Wall Street
A történet kezdetén, 1987-ben a fiatal Jordan sikeres brókervizsgát tett a Wall Street-en, de a vizsga után jött a nagy tőzsdekrach, és munka nélkül maradt. Rövid tétlenség után állást vállalt egy kisebb cégnél, ahol elképesztő szövegelésének eredményeképp, értéktelen "értékpapírok" eladásával meglepően nagy vagyonra tett szert, olyannyira, hogy ebből megalapíthatta saját cégét, a Stratton Oakmont-ot. Itt aztán elszabadult a pokol, lopás, csalás, hazugságok minden mennyiségben, kollégáival együtt ott verte át az ügyfeleiket, ahol csak tudta. Két kézzel szórta a pénzt, semmit nem sajnált magától és a családjától, luxusutazásoktól kezdve a magánhelikopterig mindene megvolt, amit csak akart, de életvitele miatt szép lassan minden összeomlott körülötte, ráadásul az FBI is a nyomában volt.

DiCaprio Belfort-ként
A filmverzió több, mint 3 órásra sikeredett, és engem rendesen odaszögezett a mozifotelhez, egyszerűen imádtam nézni, egyszerre nevettem és szörnyülködtem rajta. Tény, hogy van néhány különbség a könyvhöz képest, de ettől függetlenül nagyon tetszett, és ebben hatalmas szerepe volt Leonardo DiCaprio-nak, aki kegyetlenül jól játszotta Belfort karakterét. 

Egyik interjújában ezt mondta (maximálisan egyetértek vele):
Még soha életemben nem olvastam ennél kínosabb történetet, elképesztő volt.

Film adatlap

Eredeti cím: The Wolf of Wall Street
Mozibemutató (USA): 2013. november 15.
Magyar cím és korhatár: A Wall Street farkasa (16)
Magyar bemutató: 2013. december 26.
DVD és Blu-ray megjelenés (HUN): 2014. április 30.
Műfaj: Életrajz, Krimi, Dráma
Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: Terence Winter, Jordan Belfort (könyv)
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, P.J. Byrne, Jon Favreau, Jean Dujardin, Spike Jonze
Filmstúdió: Red Granite Pictures

Bátran ajánlom a könyvet azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, és kíváncsiak egy hihetetlen, hullámvölgyekkel teli élettörténetre.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum