MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2016. június 21., kedd

Nem lehet könnyű egy olyan testben élni, ami már nem engedelmeskedik az akaratunknak, de az is legalább ilyen nehéz lehet, hogy egy ilyen emberre figyeljünk. A Mielőtt megismertelek Willről és Lou-ról szól, akik pont ilyen helyzetben vannak.
A Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából most egy hat állomásos turnén követhetitek végig Will és Lou történetet. Tartsatok velünk 06. 14. és 24. között, és ahogy megszokhattátok, nyerhettek is!

Szer: Jojo Moyes

Kiadói sorozatCartaLight



Oldalak száma: 484

Fordító: Lányi Judit

ISBN: 9789632663852

Várható megjelenés: 
2016. június

Eredeti ár: 3 690,-Ft

MFKata: ★★★★★

Moly Goodreads   Blogturné Klub  Olvass bele! Rendeld meg!

Louisa Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait… 
Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes… 
Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és -pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?

Véleményem

Jojo Moyes könyvei legalább két éve a várólistámon vannak, de most, hogy már a moziban is vetítik a Mielőtt megismertelek c. filmet, jelentősen felpörgette az olvasást számomra is. Jó könyvmolyhoz méltóan előbb szeretem a könyveket elolvasni, mint a filmet megnézni.
Bevallom, hogy nagyon ügyes voltam, mert semmilyen fülszöveget vagy előzetest nem voltam hajlandó megnézni előre, hogy az élmény tényleg ismeretlen maradjon számomra.

Viszont már a prológusban kiderül, hogy a könyv témája nem lesz egyszerű, mi több megrázó és a megviseli az embert: Will elbeszélésből ismerhetjük meg azt a bizonyos végzetes balesetet.

A történet a baleset után két évvel folytatódik a Lou szemszögéből. Ő egy teljesen hétköznapi lány, akár bármelyik olvasó. Átlagos családból származik, átlagos állással, humoros és kedves. Ellenben a munkáját elveszítette és nincs más lehetősége, mint ápolókét dolgozni Will mellett.
Rájöttem, hogy félek nélküle élni. Szívem szerint rákiabáltam volna: Hogy van az, hogy te tönkreteheted az életemet, de én nem szólhatok bele a tiédbe?
Ami nem is annyira egyszerű tekintve, hogy Will nem szeretné tovább folytatni az életét. Ezzel elérkeztünk az eutanázia kérdéséhez, mely köré igazából a könyv épül. Vajon van-e bárkinek joga dönteni élet és halál kérdéséről. Illetve az élet minőségéről. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mennyit bír és mi az, ami már meghaladja a képességeit. És nem csak Willről beszélek, hanem Louról is. Ez mindkettejükről szól.
... csak akkor lehet segíteni valakin, ha hagyja.
A könyv mondanivalója nagyon komplex, mert például nekem soha eszembe sem jutott, hogy mennyire nehéz élete lehet valakinek tolószékben. Hogy egy étterem, egy lóverseny vagy akár egy mozi ilyen sok előkészülettél és tervezéssel jár.
Arról nem is beszélve, hogy már csak akkor döbben rá az ember, hogy mit veszített, amikor már elvesztette. Will legalábbis szeretné erre rávezetni Lout, hogy ne hagyja, hogy az élete csak úgy elmenjen mellette. Mert mire ráeszmél, már lehet, hogy késő. Mindenkinek kellenek, hogy legyenek álmai, amiért érdemes küzdenie. A probléma akkor adódik, ha valakinek már nincs miért küzdeni. amikor már tényleg nincs remény.
Csak egy élete van. Igazából az a dolga, hogy olyan teljessé tegye, amennyire csak lehetséges.
Örök optimistaként vagy végtelen romantikusként én végig bíztam a szerelem erejében. Persze végkimeneteltől függetlenül is tudtam, hogy bárhogyan is döntsön Will, nem fogom megúszni sírás nélkül . Így is lett. Megható és megrázó a könyv lezárása, mélységesen megérint, elgondolkoztat. Az utolsó mondatok, melyet a könyvhöz csatolt könyvjelzőn is láthatunk, pedig a lelkembe vésődtek.
Csak élj jól. Csak élj.
Azt gondoltam, hogy az utolsó oldallal eljutottunk a történet végéhez is, de tavaly megjelent külföldön a folytatás is, mely hó végén a magyarul is megjelenik. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat az írónő Lou számára, de előtte még mindenképp megnézem Sam Claflin főszereplésével a filmet is!

Jojo Moyes valami rendkívülit alkotott ezzel a könyvvel, mert korosztálytól és nemtől függetlenül is szinte mindenkinek el kéne olvasni. Ez egy tipikusan olyan könyv, aminek olvasása után az ember akaratlanul is átgondolja és átértékeli a saját életét, hogy amíg remény van, addig nem szabad feladni.

…élj merészen. Feszegesd a határaidat. Ne érd be kevéssel.

Rendeld meg a filmes borítós könyvet az ikonra kattintva>> 

Játsszunk!

Will, a történet főszereplője kvadriplégiás, ami azt jelenti, hogy mind a négy végtagja lebénult. A mostani nyereményjátékban olyan könyveket keresünk, amelyekben szintén mozgássérültek vannak. A regények fülszövege alapján kell rájönnötök, melyikről lehet szó, azonban némelyik szót kicseréltük. Írjátok be a könyvek címét a rafflecopter megfelelő sorába, és máris esélyetek van megnyerni a Mielőtt megismertelek egy példányát!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mit jelent egy fiatal lány számára, ha baleset következtében mozgássérültté válik és tolókocsiba kényszerül? Le kell-e mondania mindarról, ami korábban oly kedves volt számára: ejtőernyőzésről, falmászásról, búvárkodásról, szerelemről? Élhet-e valaha is teljes életet anélkül, hogy úgy érezné, testi fogyatékossága leküzdhetetlen akadályt jelent az imádott férfi számára szerelmük beteljesüléséhez?
A regény hősnőjének, a bájos, mozgássérült fiatal lánynak, Eszternek története a „normális életért” folytatott küzdelemről szól. Ebben talál segítőtársra és szövetségesre egy magas, jóképű, keménykötésű űrlény, Mark személyében. Az idegen minden erejével azért küzd, hogy Eszter számára lehetővé tegye a lehetetlent, hogy bebizonyítsa mindkettőjüknek: a szerelem mindent legyőz, még a testi fogyatékosságot is. E rendhagyó romantikus regény két élőlény küzdelmének, szerelmének, bánatának és örömének könnyes-vidám története.

Blogturné



06. 14. Bibliotheca Fummie
06. 16. Szembetűnő
06. 18. Kelly és Lupi olvas
06. 20. MFKata Gondolatai
06. 24. Zakkant olvas
06. 26. Dreamworld

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum