MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. április 23., csütörtök

Alice Hoffman újra elvarázsolja a Maxim Kiadó olvasóit!
A galambok őrizői után ismét egy nagy sikerű történet jelenik meg
a kiadó gondozásában a Gyönyörű titkok múzeuma.
Ezúttal a múlt század huszas éveibe visz a szerző,
hogy egy New Yorkban játszódó szenvedélyes szerelemről meséljen
a tőle megszokott misztikus, varázslatos hangon.
Kövessétek a blogturné öt állomását,
melynek során sok érdekesség derül ki a könyvvel kapcsolatban,
és szokás szerint három nyereménykönyv is gazdára talál a kiadó jóvoltából.

Kiadói sorozat: Mont Blanc

Sorozat: -

Besorolás: felnőtt

Oldalak száma: 496

ISBN: 9789632616087

Fordító: Bozai Ágota

Várható megjelenés: 
2015. május 11.

Eredeti ár: 2 999,- Ft 

MFKata: ★★★★

Moly  Goodreads  Maxim Kiadó  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

A történet New York-ban játszódik a huszadik század mozgalmas első két évtizedében. Két nagyon különböző ember szenvedélyes, feszültségekkel teli szerelmi története. Helyszín: Coney Island. Coralie Sardie a Gyönyörű titkok múzeuma nevű mutatványosház tulajdonosának lánya. A parti sétány melletti intézményben a lelkes közönség furcsa lényeket tekinthet meg. A kitűnő úszó Coralie apja „múzeumában” sellőként szerepel más furcsa lények, a Farkasember, a Pillangólány és a százéves teknős mellett. Egy éjjel Coralie megpillant egy nagyon helyes fiatalembert; a férfi a holdfényben fákat fotografál a Hudson folyó mentén.
A fotográfus Eddie Cohen; orosz emigráns, aki elhagyta közösségét és szabósegédi munkáját. Amikor Eddie a hírhedt Triangle gyár tűzesetét fényképezi, egy fiatal nő eltűnésének titokzatos ügyébe keveredik.

Véleményem

Még sosem olvastam az írónőtől, így csak az innen-onnan összeszedett információ-morzsákból voltak sejtéseim, hogy milyen könyvet várhatok.
A fülszövegből a tekintetem a „sellőn” megakadt, aztán jött a borító és utána a kérdések. Ugyanis nehezen tudtam elképzelni egy pörgős, sellős fantasyt a Galambok őrizői írójától (attól függetlenül, hogy még nem olvastam, sejtésem van milyen lehet). De a puding próbája …

Nem titok, hogy például a cirkuszok világában sok a szemfényvesztés és rájátszás. Az én sellőm is pontosan ennek az áldozata. Vagyis inkább a Professzoré, aki az egészet kitalálta, megrendezte. 
A Professzor egy számító pénzéhes sarlatán, aki az emberek mutációját, betegségeit kihasználva próbál egyre nagyobb hírnevet, illetve bevételt szerezni a Múzeumának. Még a saját lánya sem kivétel, akinek a különlegessége, hogy ujjai közt hártyaszerű bőr van születése óta. 
Apám csodalényeknek nevezte, de a világ szörnyszülötteknek tartotta őket.
Connie Island 1911
A történetet először Coralie szemszögéből ismerjük meg, aztán váltunk a másik főszereplőre Ezekielre, majd ez a váltott szemszög végigvisz a történetet. Sőt több időbeli ugrás is van, így sokkal jobban megismerjük a gyerekkorukat, történetüket. 

Ezekiel, későbbi nevén Eddie egy oroszországból emigrált fiú. A munkásosztály legaljáról. Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt az az ellentét a két szereplő életet közt. Amíg az egyikük a különleges lények közt éli, szinte burokba zárt életét, addig a másik a hazáját elhagyva keresi a jobb életet, ahol pedig nem vár rá más csak a heti 70 óra munka akár 10-11 évesen. A két világ közti ellentét tényleg hatalmas és az írónő ráadásul olyan hitelességgel ír az 1911. március 25-i Triangle ruhagyár tűzesetéről, hogy a sokktól csak ültem az ágyban és néztem egy kicsit. 

Ez a részletes hitelesség, illetve a rengeteg furcsa képességgel rendelkező állat-növény és ember, amit az írónő bevitt a történetbe, nagyon különleges hangvételt kölcsönöz a könyvnek. Mert hiába nincsenek természetfeletti lények, de az embereknek akadnak természetfeletti megérzéseik, látomásaik. 
Érezte, hogy elárasztja a szerelem. Nem ilyen szerelmet akart, nem ilyen szerelemre számított, mert ez nyilván valami csapda, mert amikor az ember megpróbál elfutni előle, menekülni, ez a szerelem akkor is követi, végig a pázsiton és lefekszik mellé; átveszi az irányítást a józan ész és az akaraterő felett.
Bár Corelie és Ed szerelme szép lassan kibontakozik, mégis fontos megjegyzeni, hogy nem ez a fő mozgatórúgó. Sok történeten és sok emberi kapcsolat által ismerjük meg a szereplőket, hisz akad benne vallás, krimi szál is és nem lehet szemet hunyni a különböző szülői kapcsolatokon sem. Például a legjobb szülői szerepet szerintem Maureen testesítette meg. 

Azoknak ajánlanám, akik szeretik a mélyebb hangvételű könyveket. Amelyeket olvasásához és feldolgozásához idő kell. A könyv tökéletes helyet foglal el a többi Mont Blanc válogatás között, így a sorozat rajongóinak mindenképpen ajánlanám!

A Triangle Ruhagyár-i tűzesetről

1911. március 25-én 146 ruhagyári munkás vesztette életét a New York-i gyárban kiütött tűz következtében, a város történetének (és az Egyesült Államok negyedik) legsúlyosabb ipari balesetében.

A tűz a munkanap végén, a 8. emeleten kezdődött és a 10-11. emeletig terjedt. Amikor a több száz, főleg zsidó és olasz származású asszony és lány (a legfiatalabb 14 éves volt) megpróbált kimenekülni az épületből, az útvonal egyik létfontosságú ajtaját zárva találták. A tűzoltók a helyszínre siettek, de hamar kiderült, hogy létrájuk csak a 6. emeletig ér fel, a tüzet ráadásul 18 percbe telt megfékezniük.

A tragédia nyomán kezdődött perben a Triangle két tulajdonosát, Max Blanckot és Isaac Harrist emberöléssel vádolták, a túlélők pedig azt állították, hogy a 9. emeleti ajtó zárva volt; egyesek szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék a lopásoknak. A bíróság 155 tanút hallgatott ki, mielőtt ítéletet hirdetett: a két férfit végül felmentették a vádak alól. (Blanck és Harris a 10-en volt a tűz kitörésekor, majd sikerült felkapaszkodniuk a tetőre.)
Forrás

Játsszunk!!!

A történet nagyon fontos eleme a new yorki vidámpark. Ehhez kapcsolódik a játék is, minden blogon elrejtettünk egy-egy híres vidámpark nevét. Nincs más dolgotok, mint megfejteni és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postázza a nyereményt. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az általunk küldött értesítő levélre! Sok szerencsét!!

A blogturné


gytmbanner copy.jpg

04.15. Tekla Könyvei

04.17. Bibliotheca Fummie

04.19. Kelly&Lupi olvas

04.21. Dreamworld

04.23. MFKata gondolatai

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum