MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2015. április 13., hétfő

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is hamarosan megjelenik
Katherine Applegate: Ivan, az egyetlen című regénye.
Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Ivan,
a fogságban élő gorilla keserédes,
ámde roppant tanulságos történetét,
mely nem hiányozhat egyetlen állatszerető gyermek polcáról sem!
2015. április 7-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről,
illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg
a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kiadói sorozat: Delfin könyvek

Sorozat: -

Besorolás: middle-grande

Oldalak száma: 286

ISBN: 9789632616117

Fordító: Erdős Éva

Illusztrálta: Patricia Castelao

Várható megjelenés: 
2015. április 23.

Eredeti ár: 2 999,- Ft

MFKata: ★★★★★

Moly  Goodreads  Maxim Kiadó  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Iván egy ezüsthátú hím gorilla, aki Amerikában él egy nagy bevásárlóközpontban, ő az attrakció. Barátai Stella, az idősödő elefánt, Bob, a kóbor kutya, és az esti műszakban takarító kislánya. Iván napjait festéssel tölti, ám csendes napjaik megváltoznak, mikor Stella beteg lesz, és a tulajdonos beszerez egy kiselefántot, Rubyt.

Véleményem

Az a helyzet, hogy nem szeretem az állati szemszöges könyveket. Én nem voltam oda a Lassiért, illetve nem vonzanak az állat főszereplős vagy szemszöges könyvek sem. 
Ellenben az Ivant egy kedves blogger ajánlotta, mert szerinte a fiúk is imádni fogják és én sem fogok benne csalódni. 

Iván az eredeti ketrecében
Így kezdődött a kapcsolatom Ivánnal, aki egy ezüsthátú gorilla. Legnagyobb meglepetésemre a történet mesélője is. De úgy, hogy én szó nélkül bevenném, hogy ezt a könyvet ő írta. Rendkívül hiteles a szóhasználatával, a rövid mondataival. 

Nagyszerű ötlet így hangot adni egy állatnak. Egy emberszabásúnak, aki rettenetes körülmények közt egy bevásárlóközpontban/cirkuszban él. Sokkal jobban át tudtam érezni az ő és társai szomorú sorsát, amit át kellett élniük a ketrecbe zárva, kiszolgáltatva Mack kedvére. 

Az állatok párbeszédeiből ismerjük meg a múltjukat és az emberekről a véleményüket. Ami sosem volt bugyuta, inkább mosolyt csalt az arcomra. Olyan érzésem volt, mint amikor a gyerekek a felnőttekről beszélnek. Ugyanazzal az éleslátással mondják ki a legnagyobb, még akkor is amikor nem is igazán értik, hogy mit mondanak. Briliáns! 
Soha sem ígértettem meg semmit azelőtt, mert az ígéretek örökre szólnak, és az örökké szokatlanul hosszú időt jelent. Különösen akkor, ha valaki ketrecben él.
Iván története igazából egy szívbemarkoló tanmese is lehetne a felelőtlen állattartásról és arról, hogy az emberek mennyire nem tudnak az állatokkal viselkedni. Legyen szó vadállatról vagy csak egy nemkívánatos kutyáról, mint Bob. Elgondolkodtató és megható. 
Az emberek, néha meglepően viselkednek. Kiszámíthatatlan fajta. A homo sapiens.
Azt hiszem, hogy pont ezért mindenképpen a fiaim kezébe fogom adni. Biztosan tetszeni fog neki nemcsak a nyelvezete és szerkezeti elosztása (rövid bekezdések és fejezetek), valamint a gyönyörű illusztrációk is biztosan elnyerik a tetszését. 

Iván később
Arról nem is beszélve, hogy észrevétlenül mennyit tanulhat az állatok érzéseiről, lelkiállapotáról és felelősségteljes emberi magatartásról. Arról, hogy nem szabad soha elfelejteni, hogy az állat attól, hogy nem beszél érez. Attól, hogy nem ember, még ugyanannyi joga van élni és létezni tisztességes körülmények közt. Mert nem elég az állatnak tiszta vizet és ételt adni, hanem foglalkozni kell vele és teret adni neki. Attól függetlenül, hogy a könyvben vadállatokról van szó, de ugyanez a helyzet a háziállatokkal is. 

De ebből kiindulva sok felnőtt kezébe is szívesen belenyomnám a könyvet. 
Az emberi lények olyan sok szót használnak, többet, mint amennyire valóban szükségük van. Még sincs nevük arra, ami én vagyok.
Iván rövid, mégis igaz története gyorsan szívemhez nőtt. Szinte biztosra veszem, hogy most minden gorillában őt fogom látni. A művészt. 
Iván vagyok, csak és csupán Iván.
Nagyon remélem, hogy nagyon boldog ott, ahol most van!

Gorilla ZOOna, avagy így élnek a gorillák az állatkertben

Az állatkertben élő gorillák otthona az Emberszabású Majmok Házban kialakított belső tér, valamint a külső kifutó. Mivel minden napjukat ebben a térben töltik, gondoskodni kell arról, hogy a környezetük megfelelő kialakítású, és időszakonként átrendezhető legyen. Például, ha új egyed érkezik a csapatba, vagy valamelyik állat megbetegszik, meg kell oldani annak elkülönítését a többiektől. A rendelkezésre álló térnek nem csak elég nagynak, hanem szórakoztatónak is kell lennie az állatok számára, ezért környezetgazdagítási elemeket kell alkalmazni. A háttér helyiségeknek és határoló elemeknek pedig elég biztonságosnak kell lenniük ahhoz, hogy a kezüket igen ügyesen használó emberszabásúak ne szökhessenek ki.






Játsszunk!!!

Egy ideig, amíg ifjú voltam, és bolondos, azt hittem, hogy én vagyok az utolsó gorilla a földön.
Szerencsére nem Ivan, az egyetlen gorilla a Földön. Természetben és fogságban élő társai között
akadnak világhírű egyedek is, akik különleges képességeikkel, tehetségükkel vagy éppen viselkedésükkel, nagy ismertségre tettek szert.
Mostani játékunk során pedig ők lesznek a főszereplők!

Az egyes állomásokon található adatok és leírások segítségével találjátok ki, melyik közismert gorilláról van szó, majd a nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ezt ismételjétek meg minden állomáson, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott három Ivan, az egyetlen c. könyv egy példányát, ugyanis csak az vesz részt a sorsoláson, aki mind az öt állomást teljesítette.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A blogturné állomásai

04/11 Dreamworld - Az igazi Ivanről
04/13 MFKata gondolatai
04/15 Media Addict

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum