MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2013. május 18., szombat


Fogadjátok sok szeretettel az új rovatom a Szombati Sorozatok-at!
Ebben a rovatban olyan könyvsorozatokat szeretnék nektek bemutatni, melyekkel összehozott a sors az évek alatt. Lesz köztük ismert és kevésbé ismert, de így legalább én is egy kis átfogóbb képet kaptok az általam olvasott sorozatokról.

Lucy Maud Montgomery: Anne 

Lucy Maud Montgomery

Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery 1874. november 30-án született a kanadia Prince Edward szigeten. Miután 21 hónapos korában édesanyja elhunyt, édesapja elköltözött és így anyai nagyszülei nevelték fel.
Maud mindig tudta, hogy író lesz belőle. Már korán írni kezdett, 9 évesen megírta első versét. Ekkor kezdett el naplót vezetni, mely szokását egész életében megtartotta. 12 évesen verset küldött egy amerikai magazinba, és nagyon letört, mikor a magazin visszautasította versét. Következő évben egy helyi magazinnak küldte el újból a verset, de ők is visszautasították. Ez annyira megviselte, hogy eldöntötte, soha többet nem publikálja egyetlen versét sem. 17 évesen mégis megjelent egy cikke a Charlottetown Daily Patriotban (Hazafi) az első oldalon, majd a következő év júniusában egy cikkét a Prince Albert-i Times közölte. Ekkor honvágya visszahúzta a Prince Edward szigetre, ahol 10 hónapot tanult a főiskolán majd tanárként helyezkedett el. Bár folytatta tanulmányait, hamarosan újra visszatért gyerekkori otthonába, ahol nagyanyját kellett ápolnia 1911-ig. Ekkor született meg négy regénye, köztük az Anne otthonra talál is. Miután a nagyanyja meghalt, megtartották az esküvőt régi udvarlójával Ewan MacDonald-dal, aki hamarosan lelkész lett. Három gyermekük született, de a középső sajnos születésekor meghalt. A lelkészfeleségi teendők mellett nem hanyagolta el az írást sem. Ekkor született az Emily-trilógia is. Ewan nyugdíjazása után a család Toronto-ba költözött.  Bár kívülről a MacDonald család boldog és kiegyensúlyozott család képét mutatta, a valóságban más volt a helyzet. Ewan depressziós lett és ez Maud életére is kihatott. A 30-as évek végén Maud egészségi állapota egyre romlott. 1941 végére már olvasni és írni sem tudott. 1942. április 24-én halt meg. Cavendishben, egy kis temetőben helyezték végső nyugalomra.

A sorozat

Európa Kiadó kötetei
A sorozat első kötét az írónő 1905-ben kezdte el írni, melyet elküldött
Könyvmolyképző kötetei
egykiadónak, viszont az visszautasította. Csalódásában az LM félretette a könyvet, majd később átdolgozta és újra elküldte egy kiadónak. Ezekutána könyvet kiadták és az évek folyamán a sorozat 8 részesre duzzadt. Hazánkban az Európa Könyvkiadó adta ki először és ma már hiánycikknek számít. 2004-ben a Könyvmolyképző szintén kiadta a sorozatot.
Figyelem!!! A Könyvmolyképzőnél most gyereknapi akció keretében is megvásárolhatóak a kötetek!!!

  1. Anne otthonra talál A tizenegy éves árva Anne egy véletlen során egy idős testvérpárhoz kerül Avonlea városába. Marilla és Matthew Cuthbert ugyan fiút várt, de végül befogadják és megszeretik. A folyton izgága, a képzelet világában élő Anne mindig hatalmas kalamajkát okoz legjobb barátnőjével, Diana Barryvel. Az iskolát kitűnő eredménnyel végzi, állandó riválisa a tanulásban Gilbert Blythe, aki titkon szerelmes Anne-be. Anne a könyv végén főiskolára megy.
  2. Anne az élet iskolájában Anne a főiskola elvégzése után Avonlea-ban kezd tanítani, de két év után egyetemre megy.
  3. Anne válaszúton Anne elvégzi az egyetemet, közben válaszút elé kerül: elfogadja-e Mr. Gardner, a jómódú ám üresfejű fiatalember házassági ajánlatát, vagy a hűséges gyerekkori baráttal, a szerelmesen és kitartóan várakozó Gilbert Blythe-tal folytassa életét. Végül eljegyzik egymást Gilberttel.
  4. Anne új vizekre evez Az egyetem elvégzése után egy jóhírű leányiskolában kap angol tanári állást. A sznob és gazdag világ idegen Anne-től, de kitartó munkával eléri, hogy befogadják.
  5. Anne férjhez megy Anne és Gilbert összeházasodnak, és letelepednek. Első kislányuk, Joyce újszülöttként meghal, de születik utána egy fiuk, James.
  6. Anne családja körében Ebben a könyvben már Anne gyermekeire kezd áttevődni a hangsúly. James, Walter, Nan és Di (ikrek), Shirley és Rilla hasonló kalamajkákba keverednek, mint anyjuk gyerekkorában.
  7. Anne és a Szivárvány-völgy Ebben a könyvben Anne gyermekei, illetve a helyi özvegy lelkész gyermekei a főszereplők.
  8. Anne gyermekei a háborúban Anne gyermekei már felnőttek, a fiúk elmennek az I. világháborúba. A könyv főleg a legkisebb lány, Bertha Marilla (Rilla) életét, felnövekedését mutatja be

Adaptáció

Montázs a film részleteiből és a Zöld Orom

A DVD gyűjtemény előről 
Én már nem is emlékszem, hogy a könyveket vagy a filmeket láttam először. Azt viszont tudom, hogy hosszú éveken keresztül minden egyes karácsonykor ez ment a TV-ben és én minden egyes alkalommal végigültem az összes részt. Nem telhetett el karácsony Anne Shirley nélkül. Sajnálom, hogy ezt a szokást az új generációs TV csatornák nem folytatják, mert én biztos vagyok benne, hogy a mai fiatalabb generáció is biztosan szívesen megnézné. De hála a technikának DVD-n megtekinthető. Sőt! Díszdobozos változatban is megrendelhető! :-)
A DVD gyűjtemény hátulról

A DVD csomagot az Avonlea Media adja ki hazánkban.
A 13 órás nagyszerű szórakozást ígérő csomag tartalma:
  •  a három db Anne film angol és magyar szinkronnal 
  • rengeteg extra: kimaradt jelentek, színfalak mögötti események, speciális effektek, interjúk, önéletrajzok és történelmi kommentárok
A DVD csomagot az avonleamedia.com oldaláról tudod megrendelni.Megnézem >>

A sorozat és Én

A sorozat első kötetét karácsonyra kaptam a nagymamámtól, 1993-ban. Talán az első saját könyveim egyike? Nem tudom, de Mama szokása volt beleírni a könyvekbe és ezért most rettentő hálás vagyok. Most hogy ő angyal lett, így a könyv többszörösen felbecsülhetetlen értékű lett.
A következő karácsonykor érkezett a következő kötet és végül a harmadik. Emlékszem, hogy többször elolvastam őket és sajnáltam, hogy a sorozatnak nincs több tagja. Mert ugye abban az időben #az őskorban# még nem volt internet és nem tudtam utánanézni... Így a könyvtárból olvastam még a hiányzó részt.
Évekkel később a molyon bukkantam rá a teljes sorozatra. Természetesen el is határoztam, hogy apránként, de nekem bizony be kell szerezni. Végül a Rukkola kezdeti stádiumában sikerült 3 könyvre szert tennem, a maradék kettőre pedig antikváriumból. Az egyik legszebb sorozat a könyvespolcomon...
MFKata Anne gyűjteménye

A történet pedig. Nos szerintem elárul mindent, hogy évekkel később közel 19 évvel az első olvasás után is azt mondom, hogy bármikor szívesen újrakezdeném. Kortalan történet, nagyszerű gondolatokkal, csodálatos tájleírásokkal és humorral, szerelemmel megspékelve! Várok egy kisebb olvasási szünetre az életemben, hogy egy-két hét nyugalomra, amikor csak Anne-t olvashatok :-) Mondjuk egy nyaralás alkalmával...

Aki még nem olvasta az Anne Shirley életéről szóló köteteket, annak bátran ajánlom. Bármilyen korosztályban érdemes elkezdeni, újra elővenni, mert én szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki örömét leli a történetben!

1 megjegyzés:

  1. Hello! Arról szeretnék érdeklődni, hogy megvan-e valakinek a Könyvmolyképző Kiadó-tól Az Anne férjhez megy.
    Ha megvan, kérlek írjátok ide, és én szívesen megvenném.
    Amúgy szerintem ez az oldal tök jó és remek dolgokat olvasni benne.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum