MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2014. szeptember 9., kedd


Sorozat: Méregtan #1
Besorolás: YA
Oldalak száma: ?
Fordító: Robin Edina
Elit: 2014. szeptember 30.
Várható megjelenés: 2014. október 31
Eredeti ár: 2 999,- Ft
MFKata: ★★★★✮
Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.
Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.
Merénylet, mágia, megpróbáltatások…



Az első körben erős dejavu-m volt. Nem sokat kellett gondolkodnom azon, hogy melyik ez a könyv, de szerencsémre nem egy ikertesóról van szó.

Yelena egy börtönből szabadul (gyilkosságért) és kap egy új esélyt az életre, bár ő jelen esetben a Parancsnok ételkóstolójaként kezdheti újra az életét. Ez azt jelenti, hogy minden ételt és italt elő kell kóstolnia, így bármelyik pillanatban megmérgezhetik. Ezt kivédendő Valek, a Parancsnok jobb keze elkezdi tanítani a mérgekre, azok ízére, illatára és hatásaira. Elég furcsa tanítási eszközei vannak, de ezenfelül el kell ismerjem, hogy nagyon izgalmas a mérgek felsorolása és hatasai. Több ízben is kedvet kaptam, hogy én is kipróbáljak dolgokat ( pl a menta ízét el tudom-e fedni az orrom befogásával :-P )

Ezenkívül rengeteg izgalmas kaland vár Yelenára és nagyon sok érdekességet megtudunk a múltjáról és a mágiáról. Az utóbbiról az írónő szép lassan csepegteti számunkra az információt, amivel igencsak kíváncsivá tett, míg a kalandok kellően felpörgették az eseményeket
Ami kifejezetten tetszett, hogy Yelena testi fejlődését figyelemmel kísérhetjük. Nem egyszerűen csak ott terem egy nagyon vagány, belevaló és bátor nő, aki tudja, hogy nincs vesztenivalója ezért mindent megtesz a túlélésért. Hanem igenis küzd és fejleszti magát, ami ráadásul meg is viseli, de nem adja fel és el is éri a célját! ;-)

Sok könyvben szerepel a főhősnő mellett egy bátyó típusú személy, aki mindig segíti és odaáll a főhősnő mellé, ha az bajba kerül. Ebben a könyvben Yelena két ilyen barátot- bátyót is szerez, akik a fenti edzéseken, kiképzéseken nagyon sokat segítenek neki. Számomra különös kedves volt Janco a humoros, verses beszólásaival. 

- Egy, és kettő, és három, négy öt, hat. Ha továbbra is így küzdesz, meghalhatsz.

A könyv vége során döbbentem rá, hogy a szerelmi szál kevésbé hangsúlyos. Majdnem azt kell mondjam, hogy hiányzik. Egy-két impulzustól eltekintve nem igazán kerülnek közel egymáshoz a szereplők. Aztán amikor én ezt szépen elkönyveltem magamban, akkor jól megtréfált az írónő :D Nem szeretnék erről többet elárulni, de aki egy romantikus történetre vágyik, azt ne ezt olvassa.

Amúgy félreértés ne essék, nem hiányzik a könyvből. Ugyanis annyi más mindenre figyelsz olvasás közben, annyira kidolgozott a háttérvilág és maga a történet, hogy nem éreztem hibának. Persze bolond lettem volna nem felfigyelni Valekre a hűvös, titokzatos és távolságtartó férfira.

Könnyed megjegyzésem hallatán meglepetés, derű és gyanakvás suhant át egyszerre az arcán; azután visszanyerte az önuralmát, és ismét a jól ismert, kőkemény arcú Valek állt előttem.
Tipikusan az a fickó, akire akarva akaratlanul is felfigyelsz és szeretnél még inkább a közelébe férkőzni. Az én szívem közelébe beférkőzött az biztos, főleg egy kis ajándékkal, amit Yelenanak adott (remélem ennyi spoilert még elviseltek tőlem)

Azt gondolom, hogy egy rendkívül izgalmas könyvet olvastam sok érdekességgel. 
Ajánlom ezt a könyvet azoknak akiknek nagyon tetszett az Üvegtrón vagy az Árnyék és Csont, nekik ez a könyv is hatalmas kedvenc lesz!


Megtetszett?

Rendeld meg 21% kedvezménnyel
 a könyvre kattintva
és olvasd az elsők közt a történetet!




Kávébab

Mindközül a kávé hiányzik a legjobban. ... Az illata miatt. A kávé erős, jellegzetes aromája azonnal elárulna. A főzet telt, ínycsiklandó illata a kastély összes apró zugába elhatolna.
A könyvben többször találkozunk a kávéval, kávébabbal.
Nagy kávémániás révén mégis arra eszméltem fel,
hogy nem igazán tudok róla túl sokat... 

Kávécserje
A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. Ahol a napsütéses órák száma elegendő, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják. Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávészemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

kávébab


Játsszunk!

A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. 
A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. 
Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, 
mint a Parancsnok ételkóstolója. 
Egy apró hiba számára halálos lehet. 

Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét.
Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak,
minden italnak van egy-egy neve.
De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek.
A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz.
Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem.
Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.


Pokol bugyra

Hozzávalók

1cl Grenadine szirup
2cl Sambuca
2cl Metaxa (vagy egyéb brandy)
1cl Galliano
2cl Magas alkohol tartalmú rum
2g őrölt bürök levél
Őrölt fahéj




A blogturné állomásai

09/19 Roni olvas
09/25 Dreamworld
MFKata a Blogturné Klub tagja

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum