MFKata

• 3 kisfiú anyukája • műkörömépítő • blogger • twimom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász •

Kapcsolat

 Moly.hu    Goodreads    Facebook
 Snitt    Pinterest   
   

Mérföldkövek

Legnagyobb napi letöltés 2014. május 26 > 1328
Legnagyobb havi letöltés 2015. április > 11 246
Legtöbbet látogatott post 2016-ban > 2915

0>> 2012. január 13.
1 000>> 2012. június
10 000>> 2013. április
50 000>> 2013. december
75 000>> 2014. május
100 000>> 2014. augusztus
200 000>> 2015. szeptember

Rendszeres olvasók

Látogatók

Ti ezt olvassátok tőlem

2014. november 17., hétfő

Az életünk pillanatok sokasága. Pillanatoké, melyeket különböző emberekkel töltöttünk,
történeteké, melyeket ezek az emberek hoztak magukkal.
Körbevesznek, egybegyűlnek, egésszé tömörülnek, végül így alkotják meg a saját történetünket. 

Mert mindenkinek van egy története…

Benyák Zoltánnak is volt egy, melyből egy nagyszerű és felkavaró könyv született: a Csavargók dala. Tarts velünk november 7-19-ig, hogy Te is részese lehess a könyv nyújtotta élménynek, olvass interjút az íróval, és nyerd meg a regény egy példányát!


Kiadói sorozat: -

Sorozat: -

Besorolás: kortárs

Oldalak száma: 280

ISBN: 9789631201659

Megjelenés: 
2014. szeptember 25.

Eredeti ár: 2 900,- Ft

MFKata: ★★★★

Moly Goodreads  Blogturné Klub  Olvass bele!  Vedd meg!

Minden úgy kezdődött, hogy három csavargó talál egy gyereket a szemétben. Három lehetetlen alak. A rovott múltú, aki többet volt már börtönben, mint szabadlábon. A bolond óriás, akitől minden sikátorban rettegtek, és éjszakánként magában beszélt. A fiú az összekuszálódott életével, és önpusztító hajlamaival.
És persze a kidobott kislány.
Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol.
Mi pedig csak néztük a közönyösök világát, a nincstelenek harcát, ahol mindenki kitörni vágyik. Az őrület közepette azon gondolkodtunk, mi történik majd a magatehetetlen élettel, meddig marad meg ezen a helyen, ahol az élet egyszerre ilyen értékes, és értéktelen, és ahol olykor szemétre dobjuk mindenünket.

Régóta szemeztem már Benyák Zoltán könyveivel. Az Ars Fatalis nem is tudom milyen régóta várja, hogy sorra kerüljön. Amikor az író végül megkeresett minket, úgy éreztem, hogy itt az idő, hogy megismerkedjem a műveivel, első körben a Csavargók dalával.

A választásom azért is esett erre a könyvre, mert szociális ápolóként dolgozik a hajléktalan szállón egy közeli rokonom. Nem szokott részletekbe menő történetekről mesélni, mégis többször mondta már, hogy jobb ha nem ismerjük meg a történeteiket. Talán védeni szeretett volna, de persze ez csak olaj volt a tűzre. 

A történetről már a fülszöveg is sokat sejtett. Guberálás közben három csavargó egy csecsemőt talál.
Az első sokk után, hogy valaki hogyan képes ilyet tenni egy ártatlan kislánnyal, az író azzal sokkolt, hogy a csecsemőt nem kórházba vagy gyermekjóléti szolgálathoz viszik, hanem a csavargók törvénye szerint, ha közösen találták közös és meg kell rajta osztozni. Ergó senkinek sem adják oda, hanem megkeresik a szüleit. Természetesen nem önzetlen cselekedetből. Mindenki más szándékkal teszi és ahhoz, hogy megértsük a tetteiket, meg kell ismernünk a múltjukat is. 

A könyv több szemszögben és több idősíkon fut, ami azért is érdekes, mert nekem egyszer nem fordult meg a fejemben, hogy zavaros lenne vagy ne tudnám kinek a történetét olvasom, vagy éppen mi is történik a jelenben és mi az, ami valaki életét meséli.

Viszont a történetek megviseltek. Nem tudom másképp leírni. Annyira mocskos és nyomasztó, hogy többször félretettem, hogy folytatni tudjam. Hogy ne érezzem a bűzt és azt, hogy milyen a nyomorban élni, koszosan, tetvesen, fürdetlenül...

Először Flúg történetét ismerjük meg és valami borzalom, ami vele történt. Tipikus esete, amikor valaki annyira a társadalom szélére csúszik, hogy senkinek nem hiányzik és senki sem törődik vele. De mindezt gyerekként. Ezt volt a legnehezebb felfogni. Három kisfiú anyukájaként a sírás kerülgetett, hogy milyen sora jutott neki. Meg sem lepődtem, hogy végül milyen emberállat lett belőle. Valahogy törvényszerű, hogy ember ennyi szenvedést nem tud elviselni.

Másodikként Priusz sorsát ismerjük meg és ő az, akit az emberek szeretnének a legnagyobb ívben elkerülni. Maga a megtestestesült aljasság. Ettől függetlenül tényleg érdekesnek találtam az ő szemén keresztül látni a világot. A legnagyobb fricska a szerelmi élete volt!!!

A harmadik történet az, amit mindegyikünk szeretne elkerülni. Kócos testesíti meg a lecsúszott
csavargót, akinek nem adatott meg az életben a lehetőség, hogy jobb sora legyen. Mégis ő tudott mindhármuk közül ember maradni. Ő a reménysugár, hogy esetleg sikerülhet kijutni ebből a világból.

Nem hinném, hogy ez olyan könyv lenne, amire azt tudod mondani, hogy tetszik és nagyon jó. Mert mi tetszik benne? A hajléktalanok sorsa? A nyomorúság, a szörnyűségek, a bűz, az éhség, a mocsok? Nem. Ez a könyv nem erre hivatott, hanem arra, hogy megismerjük azoknak a történetét, akik elől elfordítjuk az arcunkat az utcán. Amikor másfelé nézünk, hogy ne kelljen átéreznünk azt, amiben élnek. A könyv "varázsa" abban rejlik, hogy ez a fikció a valóságban is létezik és legközelebb, amikor elmész egy hajléktalan vagy egy utcalány mellett jusson eszedbe, hogy „neki is van egy története”. Ezért kell elolvasni ezt a könyvet.


Játsszunk!!!

Benyák Zoltán egészen egyedi stílusú író, keze alól mégsem kerülnek ki sohasem hasonló témájú, de még csak hasonló műfajúnak nevezhető könyvek sem.

Nyereményjátékunk során minden blogon elrejtettük egy-egy már megjelent regényének fülszövegét és borítóját. Feladatotok az lesz, hogy írjátok meg nekünk - a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez -, hogy az egyes blogokon található könyvének ki volt a főszereplője.

(Némely könyv esetében több válasz is elfogadható!)

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, illetve, ha az értesítéstől számított 72 órán belül a nyertes nem válaszol e-mailben, automatikusan új nyertest sorsolunk!


5. könyv
Egy őrült orvos, egy mindenre elszánt gerillalány, egy kiégett írónő és egy robot, aki többnek érzi magát egyszerű gépnél. Ők négyen a szereplői a jövő kettészakadt városában játszódó történetnek. Az önzőség és a törtetés világában fonódik össze a sorsa ennek a különös kvartettnek. Jonathan Cross ezúttal a tudományos fantasztikus irodalom világában tesz sokkoló körutazást, de a rémtörténetek eszköztárának színeit is ecsetére veszi, hogy megfesse a jövő sötét utópiáját, a Kvartett történetét.




A blogturné állomásai

11/07. Roni Olvas
11/17. MFKata Gondolatai

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Ha a blogról elviszel valamit,
kérlek jelöld meg az oldalam forrásként!

Facebook

Értékelés

★ ★ ★ ★ ★
Tökéletes.
Többször is újraolvasnám!
★ ★ ★ ★
Nagyon kellemes.
Lehet, hogy elolvasom még egyszer.
★ ★ ★
Jó, de nem ájultam el tőle.
Nem valószínű, hogy újraolvasom.
★ ★
Nem rossz, de nem is jó.
Nem szeretném újraolvasni.
Borzalmas.
Időpocsékolás.

Keress rá...

Blogarchívum